Covid-19 Şehirleri ve Ekonomiyi Nasıl Tehdit Ediyor?

Covid-19 Şehirleri ve Ekonomiyi Nasıl Tehdit Ediyor?

Covid19 ve Ekonomi

Covid-19, dünya genelinde şehirler ile birlikte toplulukları tehdit ediyor ve sadece halk sağlığını değil, aynı zamanda toplumun ekonomisini de tehlikeye atıyor. Covid-19, oldukça derin, çok boyutlu bir etkiye sahip ve onlarca yıldır yaşanılan en kötü ekonomik daralmayı yaratması bekleniyor. İş kayıpları ise tüm zamanların en yüksek seviyelerinde.

Bu şoklar göz önüne alındığında, Dünya Bankası muhtemelen yaklaşık 100 milyon insanın salgının etkisiyle yoksulluğa sürükleneceğini ve 49 milyon kadarının aşırı yoksulluğa sürükleneceğini tahmin ediyor. Bu “yeni yoksullar” ın çoğunun çeşitli şehirlerde yaşayan ve serbest meslek sektöründe çalışan insanlar olacağı belirtiliyor. Bu istatistikler ve analizler bize gösteriyor ki, şehirler ile topluluklar pandemi ve bunun kalıcı etkileriyle başa çıkmanın ön cephesinde.

Gecekondu sakinleri ve gayri resmi yerleşimler Covid-19’a karşı özellikle savunmasızdır. Gecekondu mahallelerinde ve gayri resmi yerleşimlerde yaşayan bir milyar insan, su, sıhhi tesisat, atık toplama ve temel sağlık hizmetlerine erişim gibi altyapı ve temel hizmetlerden yoksundur. Birçoğu, enfeksiyon oranlarını artıran ortak su ve tuvalet tesislerini kullanarak ihtiyaçlarını gideriyor. Bu aşırı kalabalık alanlarda fiziksel mesafeyi korumak genellikle imkansızdır. Bu topluluklardaki pek çok sakin düzensiz gelire ve dengesiz işlere sahiptir. Kilitlenme politikaları çerçevesinde hiçbir şekilde gelir elde edemez. Onları ve ailelerini destekleyecek sosyal güvenlik ağları yoktur.

Güvenlik açığı ve artan ihtiyaçların zeminine karşı, hem ulusal hem de yerel yönetimler ciddi ölçüde gergin mali kaynaklarla karşı karşıyadır. Daha düşük ihracat, turizm gelirlerinde ve dış dövizlerde bir düşüş, ekonomik faaliyetlerin ciddi bir şekilde daralması vergi gelirlerinde önemli bir düşüşe dönüşmektedir. Dünya çapında yerel makamların gelecek yıl % 15 ila % 25 daha az gelir elde etmesi bekleniyor. Gecekondu bölgelerinin geliştirilmesine yatırım yapmak yerine mevcut hizmet sunum seviyelerini korumak, bütün devletleri oldukça fazla zorluyor.

Şehirler ve ekonomiler, COVID-19 ile üç farklı aşamada savaşmaya çalışıyor:


  • Hastalığın bulaşmasını önlemeye ve etkilenenlerin bakımına odaklanan acil durum;
  • Korunmasız gruplar üzerindeki etkinin azaltılmasına, yerel ekonominin hızlandırılmasına ve mali zorlanma koşulları altında yeni normalin planlanmasına odaklanan erken toparlanma aşaması;
  • Yeni normal, salgının geleceği ile ilgili tüm belirsizlikler ve bunlara hazırlanma aşaması.  
Previous Post
Next Post

post written by:

0 Comments: