Strateji Araştırma Danışmanlık şirketi tarafından, TBMM'nin 100. yılı anısına 23 Nisan'dan önce bir kamuoyu araştırması anketi gerçekleştirdi. Vatandaşlara, şu an ülkemizde bulunan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden memnun musunuz? sorusu yöneltildi. Ankete katılanların belirli bir kısmı olan %32'lik bir kesim memnun olduklarını dile getirdi. %20 kararsız olduklarını dile getirirken, Memnun değilim yanıtını verenlerin oranı diğerlerinden daha fazla olarak %48 oldu. Strateji Araştırma Danışmanlık (SAD) olarak bilinen şirket, TBMM'nin kuruluşunun 100. yılı sebebiyle şu an ülkemizde bulunan yönetim sistemi hakkında bir anket yaptı. 15-20 Nisan tarihleri arasında 76 ili içine alan araştırmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten daha sonra vatandaşın memnuniyet durumu ve kurumlara olan güveni hakkında memnuniyetlerini belirten sorular soruldu.
Bu İşin Çözüm Yeri TBMM
Ülkemizde bulunan ve yaptıkları haberler ile halkı bilinçlendirme amacında olan bir habere göre; ankete katılan kişilerin ülkemizdeki sorunların çözüm terinin neresi olduğu hakkındaki fikirlerini öğrenmek amacıyla sorulan Türkiye'nin temel sorunlarının çözüm yeri öncelikli olarak neresidir?" sorusuna yüzde 64.6 TBMM yanıtını verdi. Geri kan kısımda ise farklı görüş sahibi kişilerin beyan ettiğine göre yüzde 19.2 Cumhurbaşkanlığı ve bunun haricinde yüzde 5.2 belediyeler" cevabını verdi.
Diğer bir soru ise “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin en iyi işleyen ayağı hangisidir? " sorusu oldu bu soru ise yüzde 41.8 gibi çoğunluğun oyu olan oranda "Yürütme" cevabı verildi. Diğer cevaplar ise şöyle oldu yüzde 8.6 oranında "TBMM" cevabı verildi. "Yargı" seçeneğini tercih edenlerin yüzesi ise yüzde 2.3'de kaldı.
Yüzde 47.8’in Oylarına Göre Memnun Değil
Ülkemizde şu an aktif olarak görev gören Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulamasından memnun kalmayanların oranı yüzde 47.8 çıktı. Bunun aksine şu an sahip olduğumuz sistemden Memnun olanlar yüzde 32'de kaldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinden ardından TBMM'nin etkinliğinin azaldığını düşünenlerin oranı yüzde 53'e ulaştı. Ankette yer alan diğer bir soru ise "TBMM'nin bir yenilik yapmasına ihtiyaç var mı?" sorusu oldu. Bu soruya verilen yanıt yüzde 67 oranında "Evet" cevabı oldu.
0 Comments: